Idag finns det möjlighet att försörja sig online varsomhelst i världen. Det enda som krävs är internetåtkomst och en dator. För många har därför tjänsten “virtuell assistent” seglat upp som ett intressant alternativ. På många frilanssidor finns det företag idag som söker efter virtuell assistans, alltså allt det som inte behöver en fysisk leverans eller plats. Istället handlar det om kundsupport, webbdesign, marknadsföring eller liknande som lätt kan outsourcas. Virtuell assistans kan antingen vara att du lägger upp din egen arbetstid mot att du ska genomföra vissa uppgifter, eller att du och din kund kommer överens om att jobba en schemalagd tid.
Såhär blir du en virtuell assistent
Tänk dock på att som virtuell assistent hanterar du din egen skatt själv. Detsamma gäller även din utrustning så skulle din dator eller mobil få problem har du ingen IT-avdelning som du kan vända dig till utan förväntas lösa det själv. Och kom ihåg att även om jobbet innebär att du kan jobba varifrån som helst i världen så förväntas du fortfarande vara tillgänglig under din arbetstid, om du är schemalagd. Se därför till att alltid ha wifi och ett sim-kort med datasurf som backup. Tänk också på att AI-utvecklingen ständigt förbättras så precis som digitala assistenter kommer kanske att sänka Google, finns det risk för att en virtuell assistent i form av AI kommer ersätta en människas jobb.
Starta egen verksamhet
Som virtuell assisten tjänar du i genomsnitt mellan 170 kronor till 290 kronor i timmen. Men tänk dock på att du ska registrera din verksamhet och alltså fakturera vilket betyder att du måste kalkylera in sociala avgifter, skatter och liknande. Kolla upp detta innan du går ut med vad du tar i timmen. Du kan också göra avdrag på den utrustning du använder som virtuell assistent. För att se exakt hur den senaste informationen om avdrag ser ut ska du vända dig till Skatteverket. Att jobba som virtuell assistent är inte något för alla men bra steg att gå från kontorsjobb till entreprenörsliv.