Att jobba som frilans är attraktivt för många som skriver. Själva hantverket – skrivandet, kräver ofta inga medarbetare så det fungerar i regel utmärkt att vara sin egen chef och kanske utgå från företagsformen enskild firma. Det sägs ofta att det, i början, tar mer tid att försöka sälja artiklar än att skriva dem. När du väl fått några alster publicerade och blivit känd på ett par redaktioner ändrar sig förhoppningsvis det förhållandet. Idag är det även möjligt att tjäna pengar som skribent i det växande segmentet content marketing. Det handlar om t.ex. varumärkesbeskrivningar och bloggposter för kommersiella hemsidor på nätet.

Välj rätt hjälpmedel

1200px-Wien_Café_Central_2005Som professionell frilansskribent bör du se till så att du har tillgång till verktyg som gör dig effektivare i ditt arbete och mer konkurrenskraftig. Sysslar du med nyhetsjournalistik ska du givetvis prenumerera på nyhetstelegram och följa med i vad andra skriver om aktuella nyheter. Jobbar du med content marketing online kan den nyutvecklade succéappen Wordapp höja din produktivitet flera steg. Om du sysslar med längre texter och irriterar dig på word och de andra stora ordbehandlarna finns det många alternativ att välja bland – t.ex. appar och program särskilt utvecklade för författare. Om du jobbar i miljöer där det kan vara svårt att koncentrera sig rekommenderar vi hörlurar. Spela gärna så kallad “white noice” istället för musik. Det är ljud särskilt framtaget för människor med koncentrationssvårigheter. Många av oss behöver göra inställningar i vår browser för att inte slösa bort tid på onödigt surf när vi borde arbeta effektivt med en uppgift. Det finns t.ex. appar som gör så att du bara kan logga in på sociala medier på vissa tider.

Att arbeta som frilansare kräver disciplin

Om du är bra på att skriva har du alla möjligheter att lyckas som frilansskribent idag. Marknaden för många olika typer av text är, i och med internet, större än någonsin. Många frilansskribenter nischar in sig på ganska smala områden som “blog copywriting” på teknik eller läkemedelssidor eller på återkommande krönikor. Andra föredrar att jobba mer brett – inom t.ex. den undersökande journalistikens område. Om du vill tjäna pengar skrivandet kan du dock inte bara utgå från vad du gillar att skriva för texter. Du måste hitta en marknad för dem. Översättningar är en stor marknad som kanske kan fungera för dig även om det inte är det första du tänker på när du börja fundera på att frilansa. Oavsett vad för texter du skriver är det bra att ha en hemsida där man marknadsför sig och markerar sin närvaro på nätet. En välbesökt sida kan även i sig generera pengar – om du lärt dig knepen.